ODYOMETRİ NEDİR?

ODYOMETRİ NEDİR?

  • Posted by Ferdanur Aktaş
  • On 22 Şubat 2021
  • 0 Comments
  • açlık kan şekeri, açlık kan şekeri ostim, akciğer filmi ostim, akciğer grafisi, akciğer röntgeni, Ankara EKG çekimi, ankara pnömokonyoz okuma, EKG, EKG çekimi Ankara, elektrokardiyografi, eritrosit, Görme Testi, Görme testi ostim, hemoglobin, hemogram, hemogram ankara, hemogram testi, hemogram(18 parametre), işe giriş muayene raporu, işe giriş muayene raporu Ankara, işe giriş muayene raporu ostim, işe giriş raporu, işe giriş raporu yenimahalle, işe giriş sağlık raporu, işe giriş sağlık raporu Ankara, işe giriş sağlık raporu ostim, işe giriş sağlık raporu testleri, işe giriş sağlık raporu testleri ostim, Kan, Kan Ankara, kan grubu, kan grubu Ankara, Kan grubu kartı, kan grubu kartı ankara, kan grubu kartı ostim, kan grubu öğrenme, kan grubu ostim, kan grubu tayini, kan grubu testi ostim, kan sayım testi ankara, kan sayım testi Yenimahalle, kan şekeri, kan tahlili Ankara, kan tahlili ostim, kan testi ostim, lökosit, Odyometri, odyometri ostim, ostim ekg, otorefaktometre Ankara, otorefaktometre ostim, OTOREFRAKTOMETE, PA akciğer grafisi, pnömokonyoz, pnömokonyoz ankara, pnömokonyoz grafisi ostim, röntgen(ankara), sağlık, sağlık taraması, sağlık taraması Ankara, sağlık taraması ostim, sağlık taraması yenimahalle, solunum fonksiyon testi, solunum fonksiyon testi ostim, spirometri, spirometri Ankara, spirometri ostim, tam kan, tam kan sayım testi Ankara, tam kan sayımı ostim, trombosit

Odyometri testi, kişinin işitme durumlarını ölçümlemek ve kategorize etmek için yapılan teste verilen isimdir. İşitme testi olarak da bilinen odyometri testi, odyometre cihazı yoluyla hava yolu ve kemik yolundan işitmenin ölçümlenmesi esasına dayanır.

ODYOMETRİ TESTİ NEDEN YAPILIR?


İşitme kaybı şüphesi durumlarında ve rutin sağlık kontrollerinde odyometri testi gerçekleştirilir. Bunun yanında işe başlama durumlarında da tedbir ve öğrenme amaçlı olarak odyometri testi yapılır.
İşitme kaybının yaygın nedenleri şunlardır:
• Genetik faktörler
• Kronik kulak enfeksiyonları
• Kemikteki anormal bir büyüme, kulaktaki yapıların düzgün çalışmasını engellediğinde ortaya çıkan otoskleroz gibi kalıtsal durumlar
• Kulağı etkileyen kırık vb. durumlar
• İç kulağı etkileyen otoimmün hastalık gibi iç kulak hastalıkları
• Yüksek seslere düzenli maruz kalma
• Yırtılmış bir kulak zarı

İşitme kaybının en büyük sebebi gürültüdür. Gürültülü çalışma ortamları, yüksek sesin fazlaca bulunduğu konser, kafe vb. alanlar işitme kaybında birincil derecede etkilidir. Bununla beraber kulaktaki hasar ve hastalıklara bağlı, ya da doğumsal olarak meydana gelen işitme kayıpları gözlenmektedir.

ODYOMETRİ TESTİ NASIL YAPILIR?

Odyometri testi genellikle kapalı bir kabin içerisinde yapılır. Kişinin daha iyi duyduğu kulaktan başlanarak seslerin yüksekten alçağa doğru gönderilmesi ve test yapılan kişinin duyduğu seslerde butona basması ile gerçekleştirilen bir testtir. Test sırasında farklı yönergeler verilebilmektedir.
Saf ton testi (Odyogram) – Bu test için odyometreye takılı kulaklıklar ve kemik yolu vibratörler kullanılır. Kulaklık ile yapılan testte hava yolu eşikleri, kemik vibratör ile yapılan testte kemik yolu eşikleri ölçümlenir. Teste alınan kişiden duyduğu en düşük ses için dahi butona basması istenir ve bu şekilde işitmenin olduğu minimum seviye bulunur.

0 Yorumlar

Leave Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir